Regâib Gecesi yapılacak ibadetler

HAK BİR SEN

Genel Haberler
Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan Receb ayının ilk cuma gecesine Regâib gecesi denir. Bu geceye Regâib gecesi denmesinin asıl sebebi, bu gecede Peygamberimiz’e (s.a.v) has bâzı mânevi ihsanlar vâki olmasıdır ki, bunun şükür ifâdesi olarak Pey
Regâib Gecesi yapılacak ibadetler

    Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan Receb ayının ilk cuma gecesine Regâib gecesi denir. Bu geceye Regâib gecesi denmesinin asıl sebebi, bu gecede Peygamberimiz’e (s.a.v) has bâzı mânevi ihsanlar vâki olmasıdır ki, bunun şükür ifâdesi olarak Peygamberimiz (s.a.v) on iki rekat namaz kılmıştır.

Resûlullah (s.a.v): “Bir kimse Receb’in ilk perşembe gününü oruç tutup o günün gecesinde iki rek’atta bir selam vererek on iki rek’at namaz kılsa şöyle ki: Her rek’atta bir Fâtiha, üç Kadir, on iki İhlas sûresi okumak sûretiyle namazdan sonra “Allâhümme salli ‘alâ Muhammedin nebiyyi’1-ümmiyyi ve ‘alâ âlihi ve sellim” diyerek benim üzerime yetmiş defa salavat getirdikten sonra secdeye varsa, secde de (70) defa  “Subbûhun kuddûsun rabbünâ ve rabbu’1- melâiketi ve’r-rûh” dedikten sonra secdeden başnı kaldırsa, oturduğu yerde 70 defa“Rabbi ‘ğfir ve’rham ve-tecâvez ‘ammâ ta’lemu inneke ente’1- e’azzü’l- ekrem”

(Anlamı: Rabbim beni affet, bana merhamet et. Bildiğin hatalarımı affet. Şüphesiz Sen çok izzet sâhibi ve ikrarnı en çok olansın.)

Dedikten sonra ikinci defa secde edip secdede iken birinci defa secdede ne okumuşsa aynen onları tekrar edip, bitiminde ise, secdede Allah (c.c.) dan isteyeceklerini ister, dua ve niyâzını yaparsa, Hakk Teâlâ da onun ihtiyaçlarını, dilek ve temennilerini kabul eder” buyurmuşlardır.

Bu namazı kılanlar hakkında Resûlullah (s.a.v.) buyurmuştur ki:

”Nefsim kudret elinde olan Allah-u Teâlâ’ya kasem ederim ki, her hangi bir erkek veya kadın târif edilen bu namazı kılarsa, Yüce Allah bütün günahlarını bağışlar; günahları denizin köpüğü ve kum taneleri de dağların ağırlığında ve ağaçların yapraklan kadar çok olsa bile. Bundan başka, kıyâmet günü âilesinden (yedi yüz) kişi hakkında şefaat hakkı verilir. Kendisine, Müjdeler olsun ki, sen her türlü sıkıntılardan kurtuldun, rahatı buldun, denilir.”

         Meleklerin Regâib gecesi dediği Receb’in ilk cuma gecesinde gâfil olmamak gerekir. O gecenin üçte biri geçtikten sonra göklerde ve yerde tüm melekler, hepsi birden Kâbe’nin etrafında toplanırlar. Allah-u Teâlâ onlara hitab eder: “Ey meleklerim, benden dilediğinizi isteyiniz” der. Onlar da: Dileğimiz, Receb ayında oruç tutanları mağfiret etmendir” derler. Allah-u Teâlâ da:

“Ben, Receb ayında oruç tutanları mağfiret ettim” buyurur. “Receb’te bir gün ve bir gece vardır ki, o günde oruç tutan ve o gecede namaz kılan kimse için yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibâdet etmiş gibi sevab verilir.” (H.Şerif)

Henüz yorum yazılmadı

Yorum Yaz

Sizde yorum yazın...
Adınız
E-posta
Yorum